Kdo chce zhubnout, musí zákonitě přijmout méně kalorií, než kolik vydá. V opačném případě pak nebudete hubnout, ale naopak přibírat, což asi nechcete.
Zhubněte pomocí jídelníčku
Hubení říkají, že zhubnout se dá docela snadno, ale jen málokdo u nich byl někdy doopravdy tlustý. Většina lidí, kteří mají normální váhu, totiž nikdy nezažili problémy, které s vyšší hmotností přicházejí. Ne všichni mohou za to, že jsou tlustí, ale je pravdou, že většina jedinců, kteří trpí nadváhou, notabene obezitou, si za to může sama. Důvod je prostý – špatná životospráva. Mnoho se jí, málo se hýbe. Navíc se jí zcela špatně a nezdravě. Nejde jen o kvalitu a typ potravin, ale i způsob, jakým se našinci živí. Většina lidí u nás je zvyklá do sebe naházet jídlo během několika málo minut, což k celkovému zdraví rozhodně neprospívá a rovněž se jedná o jeden z faktorů, které vedou k obezitě.
Klíčem, jak se z toho dostat, je samozřejmě potrava. Pokud si myslíte, že vám bude stačit ke štíhlému pasu pouze párkrát si zaběhat kolem domu, tak to jste na omylu. Navíc se tak dá i paradoxně i přibrat. Svaly totiž sportováním rostou a váží více než tuky. I to je dobrý důvod k tomu nespoléhat se pouze na váhu, ale raději se držet indexu BMI.
Jídlem se má začít
Nebudete-li se svým BMI spokojeni, měli byste začít s hubnutím. Samozřejmě, že sportování byste rovněž neměli vynechávat, ale první změna na vašem pomyslném seznamu by měla být změna stravování. Jezte méně, ale častěji. Rozhodně nekonzumujte žádná jídla ze stánku s rychlým občerstvením. Je v nich takřka vždy hodně cukru, soli, tuků a prostě všeho, co není zdravé. Začněte si více vařit doma, a to z čerstvých surovin. Preferujte zeleninu před jinými potravinami a rozhodně nevynechávejte ani takové potraviny, jako jsou sójové boby, čočka nebo fazole. Nadýmají, ale zasytí a jsou zdravé.
Ani přes dobrý jídelníček se vám nemusí podařit vždy zhubnout. Není tedy od věci konzultovat své potíže s lékařem, ideálně s dietologem. Ten by vám měl navrhnout režim, dle kterého byste měli zhubnout už na sto procent.